zondag, augustus 18

zondag 18 augustus


Als we opstaan regent het en het ziet er niet uit alsof het spoedig opklaart. Volgens de weersverwachting zou tegen de middag de zon weer gaan schijnen. Eerst maar ontbijten. We besluiten om naar het Veenpark te gaan in Barger-Compascuum in de buurt van Emmen. Dit ook een soort van museumdorp waar vroeger de turfstekers met hun familie woonden. Het is ongeveer 35 km bij ons hotel vandaan en we hopen dat het tegen de tijd dat we daar aankomen niet meer regent. Dit blijkt een ijdele hoop maar we gaan toch maar naar binnen. Het is ongeveer 10:15 uur en we zijn de eerste die het park in gaan.
De paar andere bezoekers zitten nog in het restaurant. Je kunt hier de verschillende huizen bekijken zodat je een beeld krijgt hoe de mensen hier vroeger geleefd hebben. En als je zo’n huisje binnengaat sta je in ieder geval droog. Onze eerste indruk van dit park was, met een uurtje hebben we het wel gezien. Maar het is toch wel leuk en interessant. Aan het begin van de middag gaat de zon ook weer schijnen waardoor het weer lekker warm wordt.
In het pannenkoekenhuis drinken we koffie met appeltaart buiten op het terras. Er zijn zelfs een aantal plaggenhutten nagebouwd je moet er toch niet aan denken om hierin te wonen.
Er vaart ook een Turfschip waarmee je van de ene kant van het park kunt varen en natuurlijk gaan we mee.
Als we van de boot afstappen zijn we precies op tijd om in het treintje te stappen dat ons naar een plek brengt waar we een demonstratie turfsteken krijgen. We zijn hiermee 00:45 min. Onderweg. We rijden eerst een stuk over het Drentse platteland en daarna moeten we uitstappen en via een brug over het kanaal dat ook door het park loopt komen we op de plek van de demonstratie. Er is al hel veel turf afgegraven. Er zijn 4 soorten turf. De bovenste laag die niet brandbaar is en door boeren over het land verspreid wordt als mest. De 2e laag is ook niet brandbaar en gebruikt als potgrond voor kamerplanten. De 3e laag is wel brandbaar. Maar de beste kwaliteit is de 4e laag. Deze laag zit helemaal onderaan en daardoor helemaal samengeperst waardoor het hele compacte zware blokken worden.
Als we weer op het station aankomen zijn we precies op tijd voor het andere treintje die een ronde maakt over het park. We stappen uit op de halte waar de bakkerswinkel is en kopen een paar gevulde koeken. En dan zit de dag op het Veenpark erop.
 
 
Op de weg terug naar het hotel komen door Emmen en we stoppen hier om nog wat te drinken in het centrum vlakbij de ingang van de dierentuin. .
Bij het hotel aangekomen hebben we nog even tijd om op het terras wat te drinken voor we aan het diner kunnen. Vandaag eten we Uiensoep cordon bleu met wortels en aardappelkroketjes met een arretjescake met slagroom toe. Dit is een cake gemaakt van koekjes vermengt met chocolade en daarna laten opstijven in een cakeblik waarna je er plakjes van kunt snijden. Het is vandaag ook weer te koud om buiten te zitten dus kijken in de bar nog even naar de tv voor we naar bed gaan.
 
 

Geen opmerkingen: