vrijdag, november 23

23 november 2012


Het is een reisdag vandaag, dat betekent 6, 7, 8, zes uur opstaan, zeven uur de koffers buiten. De wake-up call is om 6:00 uur. Het is druk bij het ontbijt. Er was ook een groep van OAD waardoor het helemaal vol zat. Om stipt 8:00 uur vertrekt de bus. We gaan eerst langs het Unie gebouw. Hier zit het parlement een half jaar, de andere helft van het jaar zit het parlement in Kaapstad. We stoppen eerst onderweg om een aanzichtfoto te maken.
Iedereen wil natuurlijk een aanzichtfoto.
Hier staan heel veel Jacaranda bomen, ze zijn al een beetje uitgebloeid, maar het ziet er nog steeds schitterend uit met al die paarse bloemen. De Jacaranda is geen inheemse boom als er een boom dood gaat of gerooid moet worden, komt er geen nieuwe voor terug. De boom drinkt teveel water. Water is kostbaar in Zuid-Afrika.
We rijden verder naar boven en stoppen voor het Unie gebouw. We hebben hier een prachtig uitzicht over de stad.
We gaan de N1 op richting Polokwane en daarna verder naar Tzaneen. Het is 500 kilometer rijden.  Paul vertelt over de verschillende  stammen in Zuid-Afrika, ze zijn dan wel allemaal zwart maar het zijn allemaal verschillende stammen en kunnen onderling niet trouwen, vanwege verschillende tradities en gebruiken.
Onderweg moet de bus over een weegburg.  Ook moeten de vrachtwagens allemaal over deze burg, als ze te zwaar zijn volgt er meteen een  bekeuring. En ze moeten het gewicht corrigeren. We rijden over een tolweg.
Onderweg stoppen we bij een benzinestation om een bakkie koffie te drinken. Bij het benzinestation staan wat bomen, die vol zitten met nestjes van de wever vogels. We zien we hier ook een paar grote vrachtauto's en de lange afstand bussen stoppen hier ook.
 
 
In dit deel van Zuid-Afrika is het wettelijk verplicht om minimaal eens in de twee jaar het land gecontroleerd af te laten branden. Deze branden zijn heel goed voor de natuur. Het gras dat boven de grond groeit verbrandt maar de graspol zelf niet.  De inheemse bomen branden niet omdat ze geen olie bevatten. In de winter is het droog en sterft het lange gras af, Als men niet zou branden zouden deze grassen een viltlaag vormen.  Als dan in de lente (september-oktober) de regen valt kan het water vanwege de viltlaag de graspollen niet bereiken.  We maken een fotostop bij het Peter Mokaba Stadion in Polokwane dat speciaal is gebouwd is voor het WK voetbal in 2010.
We rijden nu de Drakensbergen in. 
 
Onderweg komen we nog wat Mandela  huisjes tegen. De huisje hebben een dak van golfplaat. Er zij staan ook huisjes met een speciale dakconstructie, aan deze constructie is af te lezen hoeveel mensen er in zo’n huisje wonen. Vroeger zouden deze personen in 6 of 8 verschillende hutten hebben gewoond. Om te lunchen gaan we naar een mall. We krijgen 1½ uur de tijd om wat te eten en er rond te lopen. Het blijft een raar gezicht overal zomerkleding en kerstbomen. We kopen twee sandwiches in een grote supermarkt en twee flesjes melk met een smaakje dat drinken en eten we buiten de mall op een bankje op. We lopen nog wat door de mall en gaan dan richting de bus.
 
 
We rijden verder richting de Magoesbaskloof, daar mogen we niet over, we maken een omweg. Er staan overal fruitbomen. Vroeger hadden de mensen theeplantages, maar de meeste schakelen nu over op fruit.
We komen om een uur vijf aan bij Tzaneen Country Lodge.  We worden verwelkomt met een glaasje sap en een prikker met fruit. Wij krijgen kamer 11. Een mooie kamer. De kamers liggen rondom een zwembadje.
We gaan een rondje lopen door de tuin er is een kleine kinderboerderij en daar gaan we ook nog even kijken. Er zitten cavia’s, konijnen, schildpadden een kalkoenen een pauw en twee struisvogels enz. ’s Avonds eten we met z’n allen aan twee grote tafels. A la carte, je kan uit twee dingen kiezen, dagsoep of Spicey kippenvleugels, vis en biefstuk en als toetje een sponscakeje of vruchten met ijs. Na het eten gaan we met een aantal mensen nog even aan de bar zitten. Er zitten kikkers in een vijvertje, die maken ongelofelijke herrie. Om 23:00 uur gaan we naar bed, morgen weer vroeg op.
 
 
 
 
 
 
 
Vandaag nemen we ook wat foto's van de bloemen die we tegen komen.

Geen opmerkingen: