donderdag, november 22

22 november 2012


We staan om 6:30 op. We vertrekken pas om 9:00 uur. Om 7:10 gaan we ontbijten dat is best goed te doen. Toast brood, gebakken ei, yoghurt met vruchten.
De eerste Zuid-Afrikaanse tekst bij de lift.
 
 
We willen pinnen en Paul gaat om 8:00 uur mee om te pinnen. Hij legt ons de pinautomaat uit. Aan het hotel zitten ook allemaal conferentiezalen en winkels vast en daar is ook de pinautomaat. We vertrekken netjes op tijd richting Soweto, over de N1, dit is de snelweg naar Pretoria.
Onderweg vertelt Paul van alles en nog wat over Zuid-Afrika. Om een uur of tien pikken we Josephine onze gids voor Soweto op. Zij is geboren en getogen in Soweto.  
In Soweto zijn gebieden waar rijke en arme zwarte mensen wonen. De arme zwarten komen uit de buurlanden en vinden dat ze allemaal recht hebben op een zogenaamd Mandela huisje. We rijden door een wijk met hele mooie woningen en we zien daarnaast een krottenwijk.
Paul vertelt ons dat sommige mensen al lang een Mandela huisje van de regering hebben gehad, maar dat zij deze woning verhuren en zelf in de krottenwijk blijven wonen.
Overal staan minibusjes die dienst doen als taxi’s, als je een taxi wil aanhouden gaat dat met handgebaren. Die handgebaren kunnen betekenen ik blijf in Soweto, ik wil naar Johannesburg enz.
We rijden verder en stoppen in Kliptown. In het centrum bevindt zich het Walter Sisula Square met het Freedom Charter Monument.
Op het plein was op 26 juni 1955 een ontmoeting met 3000 afgevaardigden van het congres van het volk. Het monument is een soort echo toren, er staat een man die op een blokfluit speelt.
Daarna passeren weer een wijk met hele mooie huizen, Orlando West. Op nummer 11884 Maseli Street staat het riante huis van Winnie Mandela omgeven door hekken, afgezet met prikkeldraad en bewaakt door camera’s. Daarna stoppen we in de Vilakazistraat. Hier hebben twee nobel prijswinnaars gewoond. Hier staat het huis van Nelson Mandela en Desmond Tutu. Het huis van Nelson Mandela is een museum, wij mogen alleen foto’s maken aan de buitenkant. Er staat een gigantische tralies om het huis, eigenlijk staat dat huis weer in een soort gevangenis.
 
Daarna rijden we door naar Hector Pieterson monument. Dit monument is genoemd naar een schooljongen die op 16 juni 1976 tijdens een scholierenopstand op de verkeerde plek stond en door de politie werd doodgeschoten.
 
Onderweg zien we veel hostels (barakken). In de hostels wonen werknemers uit de buurlanden Mozambique, Botswana, Lesotho, Namibië, Zimbabwe enz. 
Momenteel worden de hostels van betere voorzieningen voorzien en zullen dit uiteindelijk familiehuizen worden. Onderweg maken we nog wat foto’s van de Orlando krachtcentrale. Zij voorzagen Johannesburg vroeger van elektriciteit. Nu zijn ze fraai beschilderd en kan je er bungy-jumpen.
We rijden nog langs een wijk waar de Mandela huisjes staan, deze zijn klein en leven er families in met 14 personen, maar het zijn geen krotten. Josephien neemt afscheid van ons.
Ding dong, gaat het door de microfoon. Dat is Paul zijn manier om onze aandacht te vragen. De immens grote gele zandbergen die buiten Johannesburg her en der opduiken zijn het afval van het winningproces. Momenteel wordt al het zand nog één keer onder de loep genomen. Een laatste zoektocht naar Goud.
De rijden verder naar het Voortrekkersmonument.
Een bord bij de ingang van het Voortrekkersmonument

Dit ligt net buiten Pretoria. We gaan eerst even naar het toilet , en wat drinken en een sandwich eten in het restaurant.
Daarna klimmen we naar boven.
We kunnen nog een stuk hoger met de lift. Daar heb je een fantastisch uitzicht op Pretoria.

In de verte zie je de Uniegebouwen, waar we morgen heen gaan.
We gaan verder naar het Paul Kruger Museum, het voormalige huis van Paul Kruger. We lopen door het huis en staat ook nog treinwagon waarmee hij zich door het land verplaatste.
Een bordje in het Paul Kruger huis.
 
 Paul Kruger was de voormalige president van Zuid-Afrika. Tegenover het museum staat de Paul Kruger Church.
Voor vandaag zit het erop. We stappen voor het hotel uit. Paul loopt nog met ons mee om een verloopstekker te kopen De winkel is ook weer zwaar beveiligd. Het lukt ons om een stekker te scoren voor 13 Rand.
We gaan op het terasje nog wat drinken we gaan daarna naar de kamer. Het begint ineens vreselijk te regenen, hebben we toch mazzel gehad vandaag. Om 19:00 uur gaan we eten, buffet. Om een uur of negen gaan de meeste mensen richting hun kamer, wij ook, we typen dit verhaaltje terwijl het buiten vreselijk giet en onweert.

 

Geen opmerkingen: