zaterdag, december 8

8 december 2012

Vandaag rijden we naar Stellenbosch  door de kleine Karoo naar het laatste hotel voor Kaapstad. We worden constant omringt door bergen. Rechts liggen de Swartbergen met daarachter de grote Karoo, links liggen de  Outeniquabergen met daarachter de oceaan. De kleine Karoo begroeid met fijnbos is smal en ligt opgesloten tussen deze twee spectaculaire bergketens. Ter hoogte van Calitzdorp  passeren we de schitterende Huisrivierpas. We rijden langs wijn en fruitgaarden. We klimmen steeds hoger  links in de vallei liggen fruitgaarden. Rond een uur of 9:30 rijden we door het dorp Ladismith wat bekend staat om zijn kaasfabrieken. 
Hierna ligt de bewoonde wereld weer ver achter ons. Her en der lopen struisvogels in de vrije natuur. We rijden langs Ronnies  seksshop wat een restaurant blijkt te zijn en geen sekswinkel. Na nog een minuut of 20 stoppen we bij een winkeltje waar we naar de wc kunnen en natuurlijk iets kopen. Er is geen tijd voor koffie. 
We lopen door de winkel en gaan naar de wc maar kopen niets. Een kwartiertje later zitten  we weer in de bus richting Montagu.
Links en rechts van de weg zijn fruitgaarden. Het fruit wordt hier ook vaak gedroogd. We rijden langzaam door het dorpje Montagu waar bijna alle huizen die in Kaap Hollandse bouwstijl gebouwd zijn onder monumentenzorg vallen.
Wat verderop stoppen we voor 5 minuten bij de Kogmans Kloofpas het waait hier enorm maar het uitzicht is prachtig. We rijden verder richting Robertson bekend om zijn specerijen. De vele wijngaarden worden afgewisseld door grote plassen en graanvelden. We naderen de stad Worcester. Deze stad heeft o.a. scholen voor blinden en doofstommen. Er is ook een opleidingsinstituut voor blindengeleidehonden. Weer een halfuur later  wordt de tol betaald voor de 4,5 km lange Hugenotentunnel


Na het passeren van de tunnel hebben we de bergen voorgoed achter ons gelaten. Rechts ligt het dorp Paarl waar het taalmonument staat dat we gaan bezoeken. Het taalmonument ligt op een heuvel. Het Taalmonument werd in 1975 door de Zuid Afrikaanse apartheidsregering gebouwd. Ter ere van het 50 jaar bestaan van de Afrikaanse taal. We gaan eerst lunchen voor het gemak en de snelheid heeft  Paul de lunch al besteld tosti’s, sandwiches , sla en patat. Het smaakt weer heel lekker al wil niet iedereen hieraan meebetalen. 
Na de lunch gaan we het monument bezichtigen het zijn een aantal pilaren die elk een taalgebied voorstellen waaruit het Zuid Afrikaans is ontstaan. Het Zuid Afrikaans is net als het Vlaams er worden geen woorden gebruikt uit bijvoorbeeld het Engels. Er wordt voor alles een eigen woord voor gemaakt. We hebben hier ook uitzicht op de Tafelberg. Hij is bedekt met wolken het zogenaamde tafelkleed. Als er zoveel wolken rondom de Tafelberg hangen betekend dit dat je niet naar boven kunt en dat de kabelbaan niet in werking is. Na het Taalmonument gaan we wijn proeven bij Estate fairview.
Het is er heel druk en het is er speciaal op ingericht om mensen te ontvangen. Binnen is een grote ruimte waar je een aantal tafels hebt waar je als groep wijn kunt proeven. Een medewerker schenkt de wijn in en verteld hier wat over. Wij krijgen 5 wijnen te proeven met 5 verschillende soorten kaas. We nemen een slokje en nemen een hapje van de kaas die speciaal voor de verschillende wijnen is geselecteerd. Met een stukje kaas smaakt de wijn een stuk beter. Er is natuurlijk ook een winkel waar je niet alleen wijn kunt kopen maar ook kaas. We kopen een stukje abrikozenroomkaas maar geen wijn. Buiten in de tuin lopen geiten waar we natuurlijk ook foto’s van maken. We gaan hierna naar Stellenbosch  waar ons hotel is.
Vanwege  de vele eikenbomen wordt dit ook we de Eikenstad genoemd. De eiken zijn een natuurlijke zonwering. Typisch voor de stad zijn de vele witte Kaap Hollandse Georgiaanse en Victoriaanse huizen.
De laatste paar straten tot ons hotel leggen we lopend af. Het is ook een oud gebouw met smalle gangen. Wij krijgen een kamer op de eerste etage. Het is wel een mooie kamer maar we kunnen hier onze koffers niet kwijt we moeten ze op bed leggen om ze te openen.
We gaan met zijn tweeën nog wat wandelen in de omgeving van het hotel maar we hebben er snel genoeg van we gaan weer terug naar het hotel waar we op het terras al meerdere andere leden van onze groep zien zitten. De groep wordt steeds groter. We drinken wat.
We gaan vandaag allemaal voor onszelf een restaurant zoeken om te eten. Wij belanden in een Bistro waar we voor de eerste keer in Zuid Afrika een hamburger eten.  Het is een hele dikke hamburger met kaassausje en sla en chips, hij smaakt heerlijk. 
Hierna zit de dag er voor ons wel op en gaan terug naar het hotel want zoals we gewend zijn worden we morgen weer om 6 uur gewekt. Als het weer gunstig is gaan we meteen naar de Tafelberg.

Geen opmerkingen: